Sistemele de automatizare a portilor asigura un acces cat mai usor, cu ajutorul unei apasari de buton. Tot ce trebuie sa faceti este sa actionati sistemul, iar poarta se va deschide si inchide singura, fara sa faceti vreun efort suplimentar.
Cititi aici un material realizat cu sprijinul MCA in revista "Casa mea".Un astfel de sistem se comercializeaza sub forma unui kit, care include o unitate centrala de comanda, practic o componenta electronica care da comenzi motorului cu ce anume sa faca la moment dat. Aceasta poate fi programata sa inchida si sa deschida portile la anumite intervale de timp, la actionarea unui buton de pe telecomanda sau la actionarea altor sisteme de securitate si automatizare ale casei.
Urmeaza apoi motorul, care poate varia ca putere si marime in functie de greutatea si dimensiunea portilor. Kit-ul mai cuprinde lampa de semnalizare, telecomanda de actionare a portilor si sistemele de siguranta, precum sistemul de fotocelule cu senzori de prezenta. Datorita senzorilor, daca apare ceva in raza lor in momentul cand poarte se inchide sau deschide, motorul se opreste automat.
Mai multe tipuri de automatizari
Clasificarea acestora se face in functie de modul de deschidere a portilor si de tipul de control. Astfel, vorbim despre sistemele pentru portile batante si liniare.
„Daca ar fi sa facem o diferentiere intre cele doua sisteme automatizate de deschidere a portilor, cele liniare sunt ceva mai pretentioase decat cele batante, in sensul ca atunci cand este gheata, zapada sau mizerie pe sina de culisare, aceasta trebuie curatata pentru a nu pune in suprasarcina motorul sistemului. Insa avantajul principal al acestui tip de automatizare il reprezinta economia de spatiu, deoarece pentru actionarea portii nu este nevoie de o suprafata suplimentara pentru deschidere, ca in cazul celor batante, acest lucru fiind util mai ales in cazul unei curti mici sau daca poarta se afla foarte aproape de casa”, explica Stefan Dinu, Tehcnical Support Manager MCA Grup.